There was an error in this gadget

April 25, 2011

I have a PASSPORT!! :D

"Adik, ko jangan tak pegi Singapore tu. Nanti akak takde geng"

- begitu lah antara sedikit SMS yg aku terima drp Kak Lina. Dia bersama aku antara leader yang dihantar ke pembukaan store UNIQLO di Singapore.

Lalu seawal jam 530am aku sudah bangun utk membuat pasport di Jbtn Imigresen Wangsamaju. Aku bertolak dari rumah jam 630am menuju ke Wisma Rampai, tempat terletaknya lokasi yg aku tuju.
Aku tiba di Wisma Rampai sekitar 715am tanpa membawa gambar berukuran pasport!!!! Oh tidak...

Nasib baik ada kedai gambar yg dibuka seawal 700am di tepi pejabat imigresen itu.

Sebaik mengisi borang dan mengambil nombor giliran - 1009 :) , sementara menunggu dipanggil, aku membaca akhbar.

10 minit kemudian tiba giliran aku..
10 minit kemudian selesai pendaftaran..

Aku kemudian ke restoran mamak di hadapan bangunan itu untuk bersarapan sementara menunggu passport siap dalam 30 minit.
Selesai makan, aku masuk semula dan rupanya pasport aku sudah siap diproses!

Wah! Sungguh pantas dan cepat!
Aku kini sudah ada passport!! Haha jakun betul rasanya...boleh lah selalu ke luar negara lepas ini..ehehehe

**tahun ni byk naik flight! Sarawak, Singapore, Penang, Sarawak lagi dan Langkawi!!

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Hello, Kota Singa!

Jumaat lepas aku dikejutkan dengan satu berita yang aku sendiri tidak pasti baik atau buruk. Terasa berat untuk menolak dan juga serba salah..

Sewaktu dipanggil oleh Manager aku, tiada lain yg bermain di fikiran kerana aku sangkakan dia ingin laporan prestasi staff dibawah jagaan aku.

"Do u have a passport?"

"Erk..?!" - aku terkedu

"Ok actually we would like to send some of you guys to Singapore"

Sebaik mendengar penjelasan Manager aku, perasaan melonjak gembira kerana bukan calang2 staff yang terpilih ke Kota Singa itu. Kami ke sana utk membantu pembukaan store keempat UNIQLO di ViVo City.

Mesti lah aku berasa seronok kerana baru-baru ini aku kerap bercita2 untuk ke Singapore. Malah aku pernah "berjanji" pada diri sendiri, andai kata aku ingin melawat negara orang, Singapore menjadi pilihan nombor satu.

Di sebalik kegembiraan itu, aku semakin serabut memikirkan tentang ketiadaan pasport!
Ye lah..aku belum pernah ke luar negara..
Tarikh untuk berangkat ke Singapura hanga tinggal beberapa hari lagi..

Tiba-tiba aku menjadi kecewa..
No passport, no Singapore...

Manager aku memberi tempoh utk aku mendapatkan pasport sebelum pukul 3pm pada hari Isnin 25 Apr 2011.....

**Singapore 29 Apr - 3 May :) :)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

April 21, 2011

UNIQLO KLCC

Aku yakin pengunjung pusat membeli-belah tersohor Suria KLCC pasti terpegun melihat selembaran dinding di lot asal KFC di aras bawah Suria KLCC kini dilitupi dengan billboard sebesar alam yg tertera perkataan "From Tokyo to Kuala Lumpur".

Yesss!! Itu adalah tagline dari jenama pakaian nombor satu di Jepun, UNIQLO!

Ini merupakan cawangan kedua jenama itu selepas pembukaan rasminya di Fahrenheit 88 pada November tahun 2010 yang mana menyaksikan puluhan ribu pelanggan beratur pada minggu pembukaannya.

UNIQLO terkenal dengan kualiti dan pakaian asas harian utk segenap usia. Dari bayi hingga lah ke orang dewasa. (UNIQLO Baby & Kids masih belum ada di KL).

So, sama-sama tunggu lah bila dibuka.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

April 17, 2011

Selamat tinggal Kuching

Sedihnya..........

Genap lapan hari aku berada di Kuching.
Tapi belum puas dengan Jesper dan keluarganya..tambah2 lagi anak buah dia si Chechel yg montel tu.

Sepanjang di Kuching, aku cukup berterima-kasih kepada seluruh keluarga Jesper kerana penginapan dan layanan mesra yang diberikan. Ibu Jesper memang pandai masak. Walaupun ada makanan yg dimasak aku tidak makan, tapi ibunya tetap masak.

Paling aku suka sayur bayam goreng, sambal nasi lemak (terhebat!) , rendang daging dan ayam masak merah masa lunch terakhir aku di rumah itu.

Aku berangkat ke lapangan terbang pada jam 5pm. Hujan lebat di Kuching melambatkan sedikit pergerakan kami. Ditambah pula pada hari ini seluruh Sarawak sedang mengundi pilihanraya. Jadi banyak jln yang sesak.

Sedih sgt aku tengok Jesper hari ni. Dari pagi sampai lah ke malam..air matanya bergenang, mengalir kerana pemergian aku. Sebak hati aku. Berkali juga aku lap pipi dia yg basah kerana airmata. Sambil dia senyum2 paksa :) I know he was sad.

Melihat dia begitu, sudah cukup utk membuatkan aku berat hati utk balik.
But we must follow the rules, plans and everything. Dia akan dtg ke KL pula pada May, August & December nanti. This time, aku akan bawa dia jelajah satu Kuala Lumpur..

**Jesper dear, I already miss you the moment I click on the 16th for the flight back to KL when I booked the ticket**
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

FlipFlop Beach Carnival 2011

Ok! This one should be the greatest beach carnival as the promotions of it was done perfectly via all medias.
Jesper bought 4 entry passes for me, his sister and one of her sister's friend.
The so-called "carnival" is the first ever in Kuching so we expect more ppl to come.
Well maybe we are too early that day.
The carnival held at Damai Puri Beach Resort from 15th-17th April with the Mount Santubong as the backdrop.

We arrived there sooooooooo early around 830am (because we've been told that the hot air ballon is at 7am-10am before we knew it that it only started at 7pm!!) ..well I don't blame Jesper coz he got the info from his friend who are actually one of the crew for the event.

Until noon, there are less people seen at the beach. Maybe coz its Friday. Or perhaps coz of the Sarawak polling thingy?! Not relevant!

By 4pm, people starts to come and the activities got some participation from the beachers *or bitchies? Heheh

The most dissappointing thing was the hot air ballon! We pays RM30 per head just to be on it for merely 5 minutes?! Well, its not really 5 minutes anyway! Less that it.
Plus, we don't even 'fly' to the mountain pun since the ballon was attached with 3 big ropes (one was tied to the lorry) and the hot air ballon was like hanged...!

And after that so-called 5 minutes 'ride' , we get off. Wtf! Ridiculous..
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

April 14, 2011

Jong's Crocodile Farm, Sarawak

Hari ni kami ke ladang ternakan buaya terbesar di Sarawak iaitu ; Jong's Crocodile Farm. Aku sendiri tak tahu ape makna 'jong' itu.

Perjalanan dari Bandar Kuching mengambil masa kira2 satu jam memandu. Kami tiba di ladang itu pada sekitar jam 245pm.
Terlihat satu ukiran besar replika buaya yang paling digeruni suatu ketika dulu, Bujang Senang menyambut kedatangan pengunjung ke tempat itu

Di sini lah juga dipamerkan tengkorak kepala buaya yg pernah mengganas di Sungai Batang Lupar dahulu....si Bujang Senang. Buaya gergasi yg sukar di tangkap itu akhirnya tewas di mata senapang milik seorg penduduk tempatan. Bujang Senang popular kerana saiz badannya yg besar dan mempunyai kulit belakang yg berwarna putih!

Bayaran masuk RM16 utk dewasa dan RM10 utk penduduk tempatan, Sarawak.
Di dalam kawasan itu juga dpt dilihat beberapa ekor haiwan lain seperti ular sawa, beruang, memerang, emu, ikan Arapaima Gigas dan macam2 lagi..
Dah macam zoo pulak dalam tu. Tapi 80% penghuninya adalah buaya dr pelbagai spesis.

Ada banyak kolam buaya di kiri dan kanan dan paling agak mencabar adalah sewaktu melalui satu kawasan paya "hidupan liar" kerana kita berjalan betul2 di tengah2 habitat buaya2 ganas itu. Hanya jaring yg memisahkan. Sungguh thrill! Kiri kanan ada buaya...

Sesi memberi makan buaya pada pukul 3pm dan kami sempat melihat kerakusan Sang Bedal itu melompat2 keluar dari kolam utk mencapai bangkai ayam yg digantung di tengah kolam..

Well..that's all :)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Cake.Salad.Movie

Semalam aku mengajak Jesper ke theSpring sebab aku betul2 mahukan dia utk makan kek di Secret Recipie.
Untuk hari lahir, mesti lah kena makan kek.

Kami bertolak ke theSpring sekitar 4pm selepas mengisi perut dengan nasi lemak di restoran Planet Sambal. Serius beb, sambal kat restoran ni sungguh sedap!

Selain dari kek, aku juga berniat utk mengajak dia menonton wayang.
Kami memilih filem Source Code. Well, agak menarik juga filem itu. Walaupun suhu dalam panggung itu sejuk nak mampos, aku berjaya juga menonton sampai habis!

Usai menonton wayang, kami ke Secret Recipie utk makan kek!
Dia memilih Choc Indulgence -best seller.

Earl Grey tea ;
Apple celery ;
Garden salad - hate the onion!

Kami makan, makan, makan..
Dan pulang beberapa jam kemudian :)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

April 13, 2011

takkan lari gunung dikejar!

Hahaha!! Tengok tajuk entry kali ni, "takkan lari gunung dikejar". Memang sesuai lah dengan situasi kami pagi tadi. Kononnya nak bangun seawal 5 pagi untuk mendaki gunung, sudahnya bangun pukul 630 pagi!!

Hamik kau! Aku dan Jesper sama2 terlajak tidur. Jangan ditanya lah apa yang kami buat semalam sampai tidur lewat. Hehe

Kami segera bersiap dan terus ke McDonalds yg utk bersarapan. Itu pun makan yang light2 je.
Selepas bersarapan baru kami bertolak ke Kubah National Park yang terletak di kaki gunung Serapi (kalau tak silap aku).

Bayaran masuk RM10 dewasa.
Usai mendaftar nama dan mendengar sedikit penerangan drp penjaga taman negara itu, kami memulakan pendakian!

Baru setengah jalan aku dah rasa nak tertanggal kepala lutut! Maunye tak, aku daki pakai selipar! Hahahaha..
Melihatkat peta tu pula, mengambil masa kira2 satu jam setengah utk sampai ke air terjun! Mmg azab la..

Daki...dan daki terus mendaki

Dah! Malas nak taip!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Its your birthday!

Today is Jesper's birthday. He turns 20 today and our relationship turns 1 year :)
Yes, today is our 1st Anniversary as well.
Nothing much of preparation done as we both celebrate it in our own way.

We bought two slices of cakes and we went to the Waterfront to enjoy the night of Kuching. With the light of the candle on the table, plus the breeze of night wind..-and the smell of the river too!

Ermm....kinda romantic lah~

More romantic than I took the flight from KL to Kuching while I'm actually busy with the opening of UNIQLO KLCC :D

**we ended the night with you-know-what.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

April 12, 2011

Kembali ke Kuching

Hello Kuching!!
Well I supposely post this entry first before the entry below this one. Hehe..its ok lah.

This is my second time visiting Kuching and Jesper's family. But this time I will enjoy it to the fullest because I got 8 days to spend here. Not like last year where I only managed to get 4 days release.

Its not just an ordinary vacation but this time we will celebrate Jesper's birthday as well as our 1 year Anniversary :) mmuahh!!
And for the celebration, we didn't prepare much but tomorrow morning (13th Apr) we will start to hiking the Mount Serapi early in the morning..
-to breathe and feel the nature

And on 15th, together with his sister and friend, we will having fun in a beach style because we will attending the Flip Flop Beach Carnival at Damai Puri Beach Resort!

There will be a hot air ballon ride!

Ok this is for now :)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Day 4 : Kuching

Hari ke-4 di Kuching Well today I woke up around 630am.. -its too early for me to waking up at this time during my long vacation. I saw him ; with his lappy at the end of the bed, but I hardly see what was he doin. Rubbing my eyes before I grabbing my BlackBerry next to the lappy. Its my morning routine anyway - checking my BlackBerry notifications ; from Facebook to twitter, from emails to BBM :) He’s done with what-ever-he-did with the lappy and he started to teasing me around! Owh!~ what a romantic morning :) He left me for his workplace. And I continue my sleep till 1130am. **i love you**

April 11, 2011

Anything changes? About me?

Well, its been a while sinve I didn't post something to my blog. Been busy day by day. Living my 24hours life with cursing and dealing with those monkeys...

Yeah, my job requires me to be at the workplace more than my own home. I spent 70% of my daily life at my workplace; my own home? -well its just a place for me to take a bath and a quick nap. -not a rest!

Working with UNIQLO is fun but tiring. We do yelling to each other..screaming.. and such stupid greeting that made our customers feels annoyed.
Its our way. A UNIQLO way.

I can still remember the day I went to BOSSINI at the Pavilion; the moment I stepped in and syncronizingly the staffs goes "hello welcome to Bossini!"

I was like - what?! They never did that before! See how big is the impact that UNIQLO brings to the retails line?

Well I'm just tired...
I dunno what I merepek here..bye!

**enjoying my holiday at Sarawak
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone