There was an error in this gadget

January 04, 2011

Bkt Bintang lagi??

Perghhh!!!

Hari ni aku bangun pukul 430pm! Cool kan?
Terus teringat aku punya baju belum collect kat laundry. Lepas tu
handphone Samsung yg aku hantar repair kat Lowyat pun belum collect
lagi..

Aku terus gigih mandi dan bersiap ala kadar..

Hari ni aku pakai kasut yang baru dibeli semalam, tujuannya? Untuk
membiasakan kaki dan melonggarkan ruang dalam kasut tu, selain utk
menunjuk! HAHA!

Lepas bersiap, aku terus ke laundry sambil membawa baju2 lain untuk dicuci.

"ini tak cukup 1 kilo..mcm mane nak kira?" tanya akak dobi tu

"kira 1 kilo je terus kak..." balas aku. Ye lah kan, susah2 ape,
roundingkan aje jumlah tu.

Usai urusan di dobi, aku terus ke stesen LRT Bdr Tasik Selatan.
Cadangnya nak balik sekali dgn si Zaidah tu sebab dia keluar dari
office pukul 6pm.
Sedang aku mengatur langkah, mesej masuk;

"Haie kat mane?" - text dari She, kawan UNIQLO.

"aku otw ke Bkt Bintang. Nak collect handphone"

"nak ikot!" - balas She

"ok i'll be there around 545pm tau"

"orait! She drop dkt Times Square dulu. Dah sampai nanti text ok"

"ok but then, my friend will join us tau. Dia keluar office by 6pm" -
balas aku lagi.

"ok ;)"

Aku tiba di Times Square jam 543pm, lagi 2 minit je kan? Haha...
She sudah sedia menunggu di depan pintu stesen monorel. Baru abes exam
katanya, dia terbaca status aku di Facebook nak pergi Bkt Bintang, sbb
tu dia nak join ;)

Kami ke Lowyat dahulu untuk mengambil handphone sblm ke Sg.Wang Plaza.
Di situ She membeli cover baru untuk iPhone nya..dia juga membelu satu
headphone Skullcandy yang cantik gilerrr! Warna pink lagi!

Beberapa minit kemudian, Zaidah call. Aku dan She masih lagi di Sg.Wang.

"ko katne Haie?"

"Sg.Wang"

"pukul berapa ko nak datang Pavilion?"

"erm..jap lagi je. Tgk movie nak?"

"cerita ape?" tanya Zaidah

"the Tourist? Angelina Jolie tu"

"ok aku try tgk tiket dulu, kalau ada aku beli"

"ok see u then!"

Aku dan She berjalan di sekitar Sg.Wang dan ke Pavilion. Btw, kami tak
jadi tgk movie sebab tiket tinggal barisan depan skrin, so tak jadi
beli.

Aku jumpa Zaidah di Starbucks berhadapan dgn GSC Cinema.. Cantik
berbaju kurung seperti biasa =)

Setelah menghabiskan minuman, kami bertiga turun ke Food Republic
untuk makan kerana She mengadu lapar. Aku dah Zaidah cuma membeli roti
di bakery shop sementara She dengan Subway nya. Kami berborak dan
borak sampailah She teringat akan hari lahir ibunya yg jatuh pada hari
ini.

Terus kami bergerak untuk She mencari hadiah hari lahir ibunya. Dari
satu butik ke satu butik kami singgah..She sampai hilang idea untuk
membeli hadiah. Akhirnya kerana nak cepat, dia membeli set kosmetil
Elianto utk ibunya.

Kami pulang dari Pavilion jam 10pm,
Di tengah traffic light Bkt Bintang itu, terserempak pulak dgn mak
hayam Jill Stam. Memang meriah lah la kejap. Lama tak jumpa pondan
vouge sorang ni..

Rezeki dia makin bertambah sejak angkat kaki dari SEED, begitu juga
aku. Keluar dari SEED, rezeki kami vrooommmmmm memecut naik! =)

She pulang, tinggal aku, Zaidah dan Jill ke stesen LRT utk ke rumah masing2.

*huh....penat la type! Esok pulak..

--
Haie Ahmad

January 03, 2011

beli dan belah!~

"why don't u make me feel, like I'm the only one in the world.."

Entah berapa kali Rihanna menyanyi lagi itu - ringtone handphone aku.
Dengan malasnya aku memandang ke skrin handphone dan....

"Omg! My mum is calling!" - lantas aku teringat satu agenda penting
untuk hari Ahad ini. Aku kena bawa adik perempuan pergi membeli
kelengkapan sekolahnya!
Oh tidaakkkkk!!! Jam dah melepasi angka 9 pagi!

"hello~ mak! Sorry....adik terlajak tidur"

"dah tu? Pukul berapa nak bawa Anis pergi barang sekolah dia?" suara
Mak di hujung talian.

"erm..aaaa...hm..~ suruh Hans hantar dia kat station lah." balas aku.

"tak boleh! Dia tu perempuan. Abah suruh hantar ke tangan Adik dengan
selamat" Mak membantah

Aduhai..macam mana ni..
Akhirnya adik lelaki aku, terpaksa Hans membawa Anis terus ke Times
Square dan dalam masa yang sama aku cepat2 bersiap.
Turut sama dalam 'acara' membeli belah itu ialah kawan Anis yang aku
tak tahu namanya, adik lelaki aku, Hans dan aweknya Ina.

Aku tiba di Times Square kira2 jam 1030am, menyarung sweat jaket
UNIQLO yang baru dibeli semalam =) dan menunggu mereka tiba. Sementara
menunggu, aku sempat membeli sebuah fedora kelabu yang murah! Ketika
mencuba topi itu, aku melihat cermin dan kelihatan jelas eyebag di
bawah mata gara2 tidak cukup rehat!

"I need a shades! A new shades!" - untuk menutup rupa mata yg teruk.
Puas meneliti beberapa shades di dlm Times Square tapi satu pun tidak
aku berkenan.. Spoil betul lah!

Beberapa minit kemudian, Hans tiba bersama rombongannya. Dan kami
terus ke Sg.Wang Plaza utk mencari baju sekolah Anis.

Lokasi pertama adalah Parkson!

Aku membiarkan Anis dan kawannya memilih, sementara dipantau oleh Ina.
Aku bab2 baju perempuan ni, tak berapa pandai sangat. =)

"sini tak banyak pilihan lah" Ina tiba2 bersuara

"huh? Yeke? Then how?"

"mahal pulak tu. Sehelai baju kurung sekolah RM30.00!" kata Ina

Memang betul, Parkson agak mahal. Tapi aku tak tahu nak bawa Anis beli
baju sekolah di mana..sebab itu aku terus bawa dia ke Parkson.

"kalau mahal, ada idea nak pergi mana?"

"kita pergi Mydin" cadang Ina

What!? Mydin??? Perghhhh...tempat tu aku pun dah lupa bila kali
terakhir aku jejakkan kaki ke situ.
Pada aku, Mydin tiada kelas langsung! Sudah lah ramai warga
asing...tempatnya berserabut pulak tu.
Tapi bila difikir2, setakat nak beli baju sekolah je pun, lalu kami
terus ke Mydin yang terletak berhadapan dengan Stesen Puduraya.

Ramai gila orang di situ dan kebanyakkanya berkeluarga, mencari
pakaian dan kelengkapan sekolah anak2. Aku dan Hans sekadar melihat2
dan Ina membantu Anis dan kawannya memilih baju.

"kasut sekolah takde size lah" kata Anis

"amik je lah kasut lain..tu yg strappers tu" aku menunjuk ke arah
himpunan kasut sekolah di satu sudut

"tak nak..Anis nak yang bertali jenama North Star" katanya

Wah!~ demanding pulak adik aku sorang ni. Aku berfikir2 utk bawa dia
ke Mid Valley mencari kasut sekolah. Lagipun kawan aku si Zaidah ada
di Mid Valley bersama Amran. Mereka sedang bershopping.

Tiba di Mid Valley, Anis berjaya mendapatkan size dan jenama kasut
yang diidamkan. Setelah aku belanja makan, mereka pulang dan aku terus
berada di Mid Valley kerana aku akan pulang bersama Zaidah & Amran.

Aku sempat membeli makanan hamster dan sepasang kasut yang
saaannggaatttttt menarik!

"gosh! I love my new shoes!"

Its blue, light blue, navy blue, sky blue, dark blue~
Its a blue checked shoes! I bought a deodoran, notepad, highlighter,
socks, a new tv antenna! (yes!), magazines etc..etc & etc

I spent almost rm700 of my salary today.. +_+

*im too tired~


-
Haie Ahmad

January 02, 2011

2010, shocking year.

Selamat Tahun Baru 2011!

Yeah~ sudah masuk tahun 2011. Lagi 9 tahun untuk ke tahun 2020. macam2
boleh berlaku dalam masa 9 tahun ke tahun 2020 itu. Tapi bagi aku, 365
hari saja sudah cukup untuk merubah pelbagai perkara dalam tahun 2010.

Secara keseluruhannya aku klasifikasikan tahun 2010 aku sebagai tahun
yang penuh "kejutan". Wow~ bunyi sangat surprise kan? Tapi ya memang
betul..tahun 2010 itu juga berlaku satu anjakan paradigma (ayat poyo)
untuk kamus hidup aku.

2010 juga menjadi satu tahun pahit untuk aku di mana hubungan aku
dengan seseorang menemui kegagalan dalam cara yang amat tragik. Aku
menjadi lemah, tidak terurus dan berada dalam kekhilafan yang teramat
sangat. Sungguh teruk keadaan aku pada waktu itu...
Bila difikirkan kembali, soal hati dan perasaan bukan satu permainan.
Pengaruhnya cukup kuat. Tapi itu sudah menjadi sejarah hitam, tak
perlu diceritakan dengan lebih lanjut.

2010 itu juga membuka mata aku tentang seseorang yang selama ini
menaruh hati terhadap aku. Dari era kegemilangan MySpace, sehinggalah
aku menjadikan Facebook sebagai kewajipan, rupanya ada sekeping hati
yang comel dan 'little' menanti. Dia menjadi pengubat kepada kepecahan
hati aku. Menjadi love guru yang hebat sehingga akhirnya kami bersama.
Cinta membawa aku terbang ke Kuching, Sarawak.
Cinta membawa aku kepada erti kesabaran dan logik akal.
Cinta membawa aku kepada pemahaman bahawa tidak semuanya buruk belaka.

2010 juga menjadi penutup kepada dunia kerja F&B yang aku galas selama
beberapa tahun kebelakangan ini. Sasaran aku untuk menembusi bidang
kerja retail menjadi kenyataan sebaik aku menandatangani surat tawaran
dari butik terkenal Jepun, UNIQLO.
Dengan angka gaji lumayan yang ditawarkan, membuatkan aku tidak
menoleh ke belakang lagi.

"you can't resign from here, unless you get basic salary more than
what you get here, now" - kata2 Supervisor di tempat kerja lama aku.
Tapi aku sudah buktikan yang aku boleh mendapatkan lebih dari apa yang
aku pernah kais di tempat kerja lama aku..

Lebih..sangat jauh bezanya.

Tahun 2010 sudah berlalu dan semalam, aku menyambutnya dengan meriah
bersama teman sekerja UNIQLO. Menari, ketawa, 'pengsan' dan macam2
drama berlaku di Celsius Bar. Dari situ juga aku boleh lihat wajah
sebenar rakan sekerja.. Hehe.

Azam aku pada tahun 2011?
Well, since aku dah dapat tembusi retailing arena, aku akan cuba
bertahan sekurang2nya setahun, dan aku akan cuba mencari tapak dalam
jenama high fashion lain..

Aku nak kerja rajin2 dan kurangkan mendapat selsema! Haha =D nak naik
gaji dan gaji..dan gaji!

*gaji kedua di UNIQLO ni, nak bawak adik beli uniform dan kelengkapan
sekolahnya =)


--
Haie Ahmad