There was an error in this gadget

June 15, 2010

Waka waka..its time for Africa!

Yehaaa! Sudah tiba masa untuk World Cup 2010!
Tahun ini South Africa menjadi tuan rumah untuk World Cup edisi 2010.
Aku pada mulanya tidak yakin akan kemampuan negara miskin tersebut
untuk menganjurkan acara bola sepak terbesar dunia tetapi siapa tahu
kriteria2 yang dipandang oleh FIFA kan? apa2pun tahniah kepada South
Africa kerana berpeluang menjadi hos liga terbesar itu.

Seperti edisi2 World Cup terdahulu, negara2 yang menjadi pilihan aku
adalah ITALY, FRANCE, ARGENTINA dan GERMANY. Aku sebenarnya tidak
berminat dengan bola sepak. Apa tah lagi mengikuti perkembangan
sesuatu perlawanan itu tetapi lain jadinya ketika World Cup
berlangsung. Aku boleh datang dari Rawang ke Bkt Bintang semata2 untuk
bersama2 dengan peminat fanatik bola sepak yang lain menyaksikan Italy
membenam France pada final World Cup 2006 di German dahulu. Berbaju
biru tertera perkataan "ITALIA" di belakang, dengan face painting
bendera Italy di pipi, aku bersama rakan2 berpesta di Bkt Bintang.

"what!? Haie is watching football?" kata beberapa rakan.

Yes, I will watch a world tournament only; World Cup or EURO Cup.

mana2 rakan yang dah "kenal" dengan aku, memang tak percaya aku
menonton bola sepak tetapi mereka percaya aku satu2nya rakan ***
mereka yang menonton bola sepak.

Aku pernah tanya kepada seorang kenalan;

"Joe, ko ade kenal mana2 *** yg layan bola tak?"

"ada. Its u. The one and only *** that I ever knew watching football"
- balas Joe. Aku tergamam kejap. Hai meh??

Well, aku tak rasa pelik atau bercanggah dengan hukum seorang ***
untuk menonton bola sepak. Football untuk semua orang dan for me, I
can only say that I watch World Cup because it is a huge event ever in
the world yang hanya datang empat tahun sekali. Kalau aku seorang ***
menonton bola sepak, its my rights. Sumpah aku tak tahu siapa kapten
pasukan itu dan ini...sumpah aku tak tahu siapa yang jaringkan gol
sebentar tadi..sumpah aku tak tahu siapa yg berjersi nombor 10
itu....dan sumpah aku tak tahu langsung nama coach pasukan itu dan
ini...hahahha.

I don't know why coz I love BLUE color..
I guess that's the main reason why I picked Italy, France and
Argentina as my favourite giants...except German coz I like the jersey
design after one of my crush wore it during Germany 2006 =p xoxo!

*waka waka! Its time for Africa!

--
Haie Ahmad

June 06, 2010

Paul Smith ???

Malam tadi lepas balik dari kerja, aku dan beberapa rakan sekerja
menuju ke Downtown, Cheras untuk cuci2 mata dan mencari apa2 barangan
yg berkenan di hati. Aku bercadang untuk mendapatkan wallet baru
memandangkan wallet yg aku guna skrg sudah berusia 5 tahun! Wallet
berjenama EXTREME itu dibeli di butik Extreme di Times Square pada
tahun 2005.

Di Downtown, aku mencari wallet dari jenama Paul Smith. Sudah beberapa
kali aku ke situ sebelum ini dan entah berapa kali aku membelek wallet
Paul Smith. Hajat ingin membeli tetapi pada waktu itu masih belum ada
design dan corak yg menepati jiwa..haha..!!

Tetapi mlm tadi, aku jatuh hati dgn satu rekaan wallet Paul Smith
ini..nampak segar dgn gaya minimalis. PVC putih beserta icon signature
Mini Austin berjalur warna-warni itu sungguh memikat hati. Aku
mendapatkan wallet itu setelah habis pusing seluruh bazaar Downtown.

Well, walaupun bukan yg asli..aku punya suka lah sebab aku yg nak
pakai =) asalkan cantik !

*sempat sambar satu gelang kaki baru!
--
Haie Ahmad

June 04, 2010

COCO sudah tiba!!


Akhirnya!!!!!
Bilik aku yang sunyi sejak akhir2 ini sudah menerima penghuni baru. Seekor hamster baka Winter White jantan kini menghuni bilik aku. Hamster ini merupakan hadiah hari lahir aku yang diberi oleh teman baik bernama Zaidah =) . Balik saja dari kerja pukul 6pm tadi, aku menunggu Zaidah di Mid Valley untuk sama2 membeli hamster ini. Aku namakan peliharaan aku ini sebagai Coco. Itu pengaruh filem fesyen Coco Avant Chanel yang aku tonton bersama dengan Zaidah pada hari lahir aku beberapa hari lepas.

Sebaik Zaidah tiba di Mid Valley, kami terus menuju ke Pets Wonderland yg terletak di tingkat tiga mall itu. Rasa teruja dan seronok sebab nak memiliki semula hamster. Sebelum ini pun aku pernah membela beberapa ekor hamster tapi sekadar bela main2..bukan serius. Di dalam pet store itu, kami mengambil masa untuk memilih beberapa aksesori untuk hamster yang bakal dibeli..setelah ditolak campur segala keperluan..akhirnya kami decided untuk mengambil pakej "hamster kit" sahaja.

Sebuah hamster cage lengkap dengan exercise wheel, drinking bottle, foods, chew yoghurt, dan habuk kayu dan seekor hamster yg menjadikan nilai keseluruhan pakej itu RM 96.00. Kini bilik aku sudah ada hamster...bernama Coco. InsyaAllah aku akan beli lagi seekor betina sebab Coco ni jantan..nanti dia horny sekor2 dalam cage tu. At least ada lah teman bergaduh dia nanti.. =)

*Thank you Zaidah for the tikusss~

June 02, 2010

Damansara + theGARDENS


Hari ini aku ke Damansara berjumpa dengan si Kathy. Lama dah tak bertemu dengan bekas rakan sekerja aku di Damansara dulu. Aku bergerak ke sana sekitar jam 12pm. Terus ke tempat kerja Kathy di TropicanaCity Mall. Sebaik bertemu Kathy, kami berbual sementara dia sedang sibuk bekerja. Tidak mahu menggangu Kathy, aku membuat keputusan untuk berjalan di sekitar mall itu sambil2 mencari lokasi untuk aku mengisi perut yang kosong. Kathy pula memberikan aku sedikit wang untuk aku membeli tiket wayang dan aku memilih filem SHREK pada kali ini.

Usai menonton filem, aku kembali bertemu Kathy kerana kami telah bercadang untuk makan bersama petang itu. Tetapi Kathy keluar dgn muka yg agak bersalah. Dia tidak boleh keluar pada pukul 5pm seperti yg diberitahu sebelum aku menonton filem itu. Kata Kathy, rakan sekerjanya yg kejam itu tidak membenarkan dia utk keluar makan kecuali pada pukul 6pm! Tak boleh lah sebab aku kena berada di Zouk sekitar 630pm untuk bersama Zaidah dan Lana. Nampak riak kecewa di wajah Kathy. Aku tau dia rasa bersalah sebab aku datang dari jauh. Tapi aku sendiri faham keadaan dia. Aku tidak memaksa dan aku suruh Kathy sambung kerja dan aku mengambil keputusan untuk terus ke Zouk.

Hujan di luar mall agak lebat..aku menunggu shuttle bus untuk ke stesen LRT Kelana Jaya. Sambil tunggu, sambil menghirup hot latte yg aku beli dari Starbucks. Tunggu punya tunggu...bau asap bas pun tak nampak, lalu aku bingkas bangun dan menahan teksi yg sedang dipandu masuk ke perkarangan mall. Aku terus ke stesen Kelana Jaya dan seterusnya menuju ke KLSentral. Dari situ, aku naik pula Komuter yg maha lembab nak mampos terus ke Mid Valley. Sebaik tiba, aku terus ke SEEDcafe untuk mengalas perut yg berkeroncong lapar. Sementara menunggu Zaidah dan Lana tiba dari tempat kerja mereka.

2 jam lepas itu mereka pun tiba. 2 jam!? yes sebab hujan dan jalan sesak. Tau lah kan jalan2 kat KL ni kalau hujan mesti teruk gilers sesak..dan kami menuju ke Zouk cafe yg terletak di TheGARDENS mall.


Kami mengambil sudut sofa yang agak menarik dan selesa. Smoking area itu penting. Aku, Zaidah dan Lana mengambil masa yg agak lama untuk memilih makanan. Kami membuat perbincangan kerana kami bukan sekadar makan2 di situ, tetapi ini juga merupakan kerja untuk Zaidah membuat review tentang makanan2 yg ada di situ untuk dimuatkan di dalam foodblognya. =)

Tiga makanan dipesan bersama tiga minuman. Kami berkongsi kesemua makanan untuk merasa dan membuat penilaian. Paling terbaik pada mlm itu adalah pilihan Zaidah iaitu Fettucini Carbonara! Aku memesan Steak Sandwich sementara Lana memesan Aglio Olio. Sementara minuman pilihan Lana adalah Butterscoth Milkshake, aku memilih Oreo Milkshake dan Coffee 'margharita' style utk Zaidah. lebih kurg kopi ais lah.. hehe..

Kami makan..makan..makan..makan..dan makan dan pulang pada jam 10pm.. Aku bergegas pulang untuk catch Desperate Housewives! Gabrielle Solisssss i love you!

June 01, 2010

Birthday, Foods, Friends!

Hari ini 29 Mei!!
Hari lahir aku. Setelah kepenatan berjalan sehingga awal pagi bersama
Amran, Ricee dan Danial, pagi ini aku sudah bersedia untuk giliran
Zaidah membawa aku keluar. Manakan tidak, dia sudah "menempah" aku
seminggu lebih awal untuk keluar bersama dengannya pada hari lahir
aku.

Aku call Zaidah sekitar jam 11pagi dan dia baru sahaja bangun dari
tidur. Mengambil masa sekitar 1jam utk bersiap, aku sempat memeriksa
Facebook dan Twitter. Masih tidak putus2 ucapan hari lahir yg aku
terima dari teman2. Terima kasih semua! I love you!

Setelah bersiap, aku terus ke Bdr Tun Razak berjumpa dgn Zaidah
sebelum kami meneruskan perjalanan ke Pavilion KL. Tidak pernah jemu
aku menjejakkan kaki ke sana. Tempat paling hip untuk bersama teman2.
Setibanya di Pavilion, kami terus ke pawagam GSC untuk aku menebus
voucher hari lahir bagi membolehkan aku menonton filem percuma. Oleh
kerana kami gemarkan fesyen, lalu kami berdua bersetuju untuk memilih
filem autobiografi fesyen dari Perancis iaitu "Coco Avant Chanel" yg
membawa maksud 'Coco before Chanel'. Sebuah karya yg mengangkat kisah
perintis awal jenama CHANEL bernama Gabrielle 'Coco' Chanel. Sebuah
filem yg bagus dan agak membuatkan aku terus melekat di kerusi hingga
ke akhir filem.

Usai menonton, kami berjalan di sekitar Pavilion. Window shopping
sekadar cuci2 mata dan kami masuk ke butik Cotton On. Zaidah mencuba
beberapa baju sementara aku meninjau2 koleksi bahagian lelaki sebelum
aku dikejutkan Didi! Oh hahahah its Didi Asbullah..ex-Kalibre! Tak
sangka betul aku boleh terserempak dgn Didi dalam tu. Kami berbual
sekejap dan dia sempat mengucapkan happy birthday kpd aku. Aku
meninggalkan Didi bersama teman2nya sebelum aku dan Zaidah masuk ke
Parkson.

Dalam itu pulak aku terjumpa Zach, juga ex-Kalibre! Wahaha.. Seperti
Didi, Zach juga tak lupa utk mengucapkan selamat hari lahir kepada
aku. Kami berbual sebentar. Tak mahu mengganggu dia yg sedang bekerja.
Selepas itu, aku dan Zaidah turun ke bawah utk minum dan kami memilih
OldTown White Coffee yg terletak di tingkat LG Pavilion. Di situ kami
berbual, bergosip dan mengutuk pakaian2 pengunjung di situ yg
dirasakan kelakar. Lama jugak kami di situ sebelum berangkat pulang
sekitar jam 7pm =)

*what a nice birthday experience I had. Good friends and foods!

--
Haie Ahmad

Happy Birthday Haie!!

Hari ini 28 Mei 2010, hanya ada beberapa jam lagi untuk aku menyambut
hari lahir aku yang ke 25 tahun yang jatuh pada 29 Mei! Oh sudah masuk
suku abad rupanya aku ni. Di Facebook, aku sudah mula menerima ucapan2
hari lahir daripada teman2 sosial. Dari teman lama di Puchong, kawan2
di Rawang, rakan sekerja di SEED, member2 melepak sehinggalah friends
di Facebook yang aku tak berapa kenal. Terima kasih kepada semua.

Malam sebelum 29 Mei itu, aku terima mesej dari amran. Dia mengajak
aku ke McDonalds malam tu. Sukanya aku sebab mesti dia akan belanja
aku McFlurry Oreo yang aku suka tu. Beberapa jam kemudian, aku pulang.

Sebaik tiba di stesen Bdr Tasik Selatan, Amran sedia menunggu dan kami
terus ke Kg.Baru untuk bertemu dengan beberapa orang temannya. Tidak
jadi untuk ke McD. Sebaik tiba di Kg.Baru, kami menunggu ketibaab
kawan si Amran ni dan beberapa minit kemudian, Ricee dan Danial tiba.
Menaiki kereta Danial, kami berkira2 untuk ke mana pada malam itu.
Ricee dan Danial sempat mengucapkan selamat hari lahir kepada aku.

Di dalam kereta, kami berbual2 dan bersetuju untuk ke Bukit Bintang.
Kereta yg dipandu Danial dipacu terus ke bawah parking Starhill.
Kemudiannya kami berjalan kaki ke Starbucks Pavilion. Di sini lah
Amran membelikan aku minuman kegemaran yg juga termasuk dalam senarai
wishlist untuk hari lahir aku iaitu green tea frappucino...biggest
size! Thanks Amran!

Kami melepak di Starbucks sehingga ke pukul 1am sebelum kami naik ke
tingkat atas untuk minum2 di Rainforest Sports Bar yg terletak di
tingkat 1 Pavilion. Suasana di dalam itu sangat2 meriah dgn bunyi
dentuman muzik yg kuat. Aku ikut sama mengikut rentak lagu. Terdapat
beberapa pengunjung yg leka menari dan di dalam itu jugalah DJ bar itu
melaungkan "happy birthday Haie!!!" . Itu semua kerja si Amran. Entah
bila dia bocorkan tentang kehadiran aku sebagai birthday boy pada
malam itu! Terkejut aku...dan juga segan2 kerana org memandang dan
senyum2. =p

Ini lah birthday yg paling penat aku lalui..
Kami pulang semula ke Kg.Baru untuk makan!
Perghhh!! Makan lagi? Yes Amran belikan aku kueh teow basah..sedap
tapi aku tak dpt habiskan kerana kepenatan..letih dan exhausted!

Terima kasih Amran, Ricee dan Daniel =)

*akan ke Pavilion pada keesokan harinya

--
Haie Ahmad