There was an error in this gadget

August 09, 2007

meniti kebebasan..

Assalamualaikum..
Pejam celik..pejam celik dah masuk pun bulan Ogos.
Sehingga aku terlupa yang Julai baru saja berlalu.
Macam tu lah kehidupan dan masa,tak pernah berhenti berputar dan akan terus bertambah dan membiak.Sekali kita terlepas pandang,tak mungkin dapat kita nikmati kembali apa yang telah berlalu.
Masuk bulan Ogos ni banyak perkara yang akan berlaku dan telah pun berlaku dalam kamus hidup aku.Bertengkar dgn rakan sekerja yang gila pangkat,dicabar Bos untuk presentation depan guest dan mcm2 lagi.Bagi umum mengetahui bulan ni negara kita menyambut hari Kemerdekaan yang ke-50! woo..hampir setengah abad rupanya Malaysia ni.
Semakin maju..tapi disebalik kemajuan pesat Malaysia,masih ada segelintir penghuninya yang berfikiran kolot seperti katak di bawah tempurung..dude,now 2007..grow up!
Oh ya,aku juga bakal menjadi "uncle" kepada anak sulung Along aku.Hehehe..
Kakak ipar aku sebelum ni dah demand macam2 untuk hadiah baby dia tu.
Suka hati aku lah nak bagi apa pun.. :) anyway,aku pasti orang yang paling gembira menyambut kelahiran baru itu ialah along aku dan isterinya dan juga parents aku sebab baby tu cucu pertama keluarga kami.. :)

July 29, 2007

Hari minggu yang bingung

Pergh.... hari Ahad ni memang bosan. Restoran tempat aku keje ni cuma terima 6 tetamu je. Lepas waktu lunch sampai happy hour memang takde makhluk langsung.Tapi yang gilanya waktu dinner tadi ramai giler guest yang datang.Bukan 2-3 meja penuh,tapi hampir seluruh section restoran dipenuhi tetamu. Kebetulan pulak diorang dtg in a short time,so jadi packed dan agak kelam kabut jugak lah staff2.Hurm....apa2hal pun esok aku cuti..nak jumpa BB..ahaks! i miss him so much!!

July 27, 2007

my BB

Tak banyak yang menarik berlaku dalam hidup aku hari ni. Seperti biasa aku akan bangun sekitar 10am untuk bersiap2 ke tempat kerja. Btw,thanks so much BB for your "everyday-wakeup-call-voiceSMS". I do appreciated it so bad.Hurm...cuma aku rasa sesuatu kekusutan yang baru2 ni menggangu fikiran aku.Ianya ada kena mengena dengan BB. Entah lah tak tau nak cakap mcm mana tapi,aku risau sangat kalau BB dah tak macam dulu..Hati aku tak tenang je walaupun dia dah maafkan aku atas satu kejahatan tahap evil yang aku lakukan pada dia. Melihatkan BB,seorang manusia yang terlalu aku sayang lebih dari diri aku sendiri.Tapi kenapa aku susah nak jadi setenang BB?.... :( Sepanjang aku kenal dia,aku lihat dia seperti 'angin';hanya lalu mengikut putaran bumi. Ada kalanya angin sejuk...boleh jadi panas...kadang2 dingin tapi kembali hangat. BB betul2 membuatkan aku tertanya2;kenapa dia begitu "begitu"? Aku betul2 berharap agar segala persoalan aku ni terjawab. Aku sayang BB....

Perahu dah terlajak..

Ooppss!! Celaka sungguh mulut aku semalam. Ada ke patut aku cakap sesuatu yang terang2an akan dikecil-hatikan oleh seseorang.Walaupun Abeli tu hanya abang angkat,tapi aku tak patut cakap macam tu kat dia. Aku rasa mcm mamai je masa cakap benda alah tu. Tapi aku tak tahu lah apa reaksi dia lepas tu. Yang pasti dia tetap jaga hubungan kami adik-abang angkat. Aku tak reply pun SMS dia malam tu... Lebih kurang 10 minit,dia hantar lagi SMS. Its ok Abeli,i'll respect u as u respecting me.

July 26, 2007

Berjalan pandang ke depan...

Assalamualaikum... Setelah difikir-fikir secara mendalam, aku dah amik keputusan untuk tidak lagi "mengulang-semula" blog2 aku yang dah lepas. Pada aku sekarang ni,yang lepas tu,lepas. Bermula malam ni,aku nak terus ke depan. Malas dah nak belek2 personal diari/planner semata2 nak update blog.. So,banyak jugaklah perkara/peristiwa yang telah berlaku sepanjang akhir bulan Jun sehingga lah pertengahan Julai. Let me keep that for me.Not for share. :) -see ya!

July 21, 2007

23 June- Confirmed the room

Aku dah contact tuan rumah yang nak sewakan bilik tu. Dia call aku dan aku cakap yang aku betul2 nak bilik tu hujung bulan ni.Dia cakap,datang dulu tengok bilik then baru confirmkan.Manalah tau kalau aku tak berkenan dengan bilik tu ke..So aku buat appointment dengan dia untuk tengok bilik tu Isnin depan.Aku kerja,dia pun kerja...so payah nak jumpa.

22 June- Flyers & owh~

Hari ke-2 pembukaan.Orang tak ramai tapi agak sibuk la jugak.
Oh ya,semalam sorg waitress tetiba je balik sebab emergency.
Mak dia sakit katanya..terus tak datang hari ni.Harap2 dia datang
esok sebab frontline tak cukup staff.Waktu happy hour ni memang boring.
Tapi boleh la jugak kalau nak rest2 kat lounge tu.Tapi baru je nak
labuhkan punggung,bos suruh aku dgn sorg waiter ni edar flyers kat public.Gila panas2 ni!
Nak tak nak aku pun turun la sambil menggenggam flyers dan merayau sekitar Uptown ni.
Jalan punya jalan,aku singgah masuk ke 7-eleven nak beli air.Then aku terpandang
buletin board kat dinding...great!boleh cari bilik sewa.Sedang aku membelek iklan2
yang terpampang tu,aku terpandang tawaran paling dekat di kawasan Kayu Ara.
Hm...boleh la daripada takde langsung...

21 June- Soft Opening

Tat tadaaa!!! Hari yang dinantikan oleh semua warga Brasserie La Place. Hari ni merupakan soft opening untuk restoran baru ni. Bukan grand opening ok..ini baru pembukaan 'acah-acah' je. Betul-betul punya opening akan dilakukan pada 070707!! Tarikh keramat weih.. HUHU...memang kelam kabut jadinya tadi.Orang datang sekaligus! siap dengan kecohnya..lepas tu siap silap menu la...salah hantar dishes la..bos marah lagik! Tapi yang paling best ialah aku dimarah!! hampeh tul..bukan salah aku..alah lantak la. Aku tak amik pot pun sebab aku tau bos pun kelam kabut sebab tak jangka guest ramai. What a great beginning!

20 June- Minutes to Midnight

Huaaaaa!!! Hari terakhir menjelang "soft opening"... Hari ni semua nampak stress sebab esok dah hari pembukaan awal restoran ni. Dari frontliner hingga ke kitchen crews, nampak sangat muka masing2 tengah stress! Nak menghadap first customer. Well,tadi kami semua dipanggil untuk briefing yang kesekian kalinya.Sedikit pesanan untuk memastikan semuanya lancar esok.

19 June- Food Testing

Eh? bestnya hari ni ada food testing dan sesi photography untuk restoran baru ni! dapat jugak aku tengok cemane lah rupanya makanan-makanan yang bakal dijual kat sini nanti. French based katanya.Tapi aku tengok makanannya.... eurghh...ntah ape2 tak berpatutan dengan harganya yg boleh diajak lagi 3-4 org kawan makan ramai2 kat McD! Btw,aku dapat rasa kesemuanya! Starter kegemaran aku adalah "Cocktail Valencia", main dish kegemaran Steak dan dessert kegemaran aku agalah "Hot Chocolate Fondant"...yummy!!

17 June- Working,Tiredness

Cancelled!!! Ah! malangnya nasib aku kali ni sebab plan nak jumpa BB terpaksa ditunda ke hari lain. Motifnya??? aku tak cukup fulus utk jumpa dgn dia.Buat masa sekarang ni aku kena berjimat2 sebab duit yang ada kat tangan aku ni pun hanya cukup-cukup untuk tambang aku ulang alik pergi kerja.Well,yes aku masih berulang dari Rawang ke Damansara.Jauh gila kan tempat kerja aku tu.. InsyaAllah aku akan dapatkan bilik sewa dalam bulan ni jugak. Tak larat dah nak ulang alik.Bukan penat kerja,tapi penat masa menunggu bus dan komuter..tambah lak penat berdiri dalam benda alah tu. Kalau nasib baik,dapat la seat...alahai~

15 June- 5th Monthlyversary

Hari ni genap 5 bulan perkenalan dan perhubungan aku dengan BB.Kami cukup bahagia.Tapi kalau ada cakar-cakar tu biasalah.Kali ni kami tak kemana-mana pun untuk celebrate sebab aku sibuk kerja. Hm...sejak mula bekerja ni,aku dah jarang2 sangat jumpa BB.Hope dia betul2 faham dengan kerja baru aku ni.Anyway BB, Happy 5th Monthlyversary! -B love u!

June 09, 2007

May i take your order?

Brasserie La Place

Sebulan tak update blog. Satu post pun takde utk bulan May. Well,biasa2 je berlaku bulan tu. I celebrated my birthday with BB. We went to Secret Recipie-had a lunch instead of the cake. Thank you so much dear.Appeciated that.

Since 4th June 2007,im working as waiter.A french and european dining restaurant called Brasserie La Place.Located right in the center of Uptown Damansara. My days wont be the same again after this.Cannot always online...-yet still have a time to online.

April 11, 2007

tak adil!!

ARghhhhh!!!!! aku bengang gile dengan radio ERA! bengang sebab aku tak dapat hadiah yang sepatutnya jadi milik aku! ade ke patut dia ckp aku tak layak dapat hadiah tu sebab aku selalu menang peraduan kat ERA!? how nonsense statement was that!! so yang sebelum2 ni aku menang Jari Pantas bagai? tu cemana kira pulak kan?cilakak lu olang!!

April 10, 2007

Panasnya hari

Pemanasan Global
hot....
panasnya hari ni.Dah le tadi bekalan elektrik di matikan sebab ade pembaikan pencawang kat sekitar sini.Matahari pulak terik memancar.Aku bantai segelas ais dengan airkrim pulak.Heheh..
Panas duh..cadangnya nak terjun dalam swimming pool tapi kawan mak aku ckp air kolam tu pun panas.So takde makna kalau aku terjun dalam tu.
Hurm..now aku dalam cc.Baru je bukak sebab tapi elektrik takde...ok

April 09, 2007

CD game di mana?

Huarghhhhh!!
Awal betul aku dgn BB bangun pagi tadi.Ikut hati nak je aku sambung tidur. Check-out hotel awal sebab BB nak exam.Kesian dia.BB suruh aku sambung tidur dan check out pukul 12pm tapi....hahah aku takut!!
takut apa?takut hantu la..semalam tgk filem Jangan Pandang Belakang!
Aku masih terbayang2 rupa hantu tu.Siap pose merangkak pulak hantu tu.
Bersiap2 dan kami check out dan terus ke KL Sentral.Aku rasa macam nak ikut BB ke matrix tapi kepala mengantuk.Nak ikut tapi taknak..cemane tu?
Pikir punya pikir aku decided nak balik je.Lagipun aku nak cari CD game..
Bas BB sampai dan kami terus ke haluan masing2.Dlm train aku tidur sepanjang perjalanan ke Rawang.Sampai je di Rawang,aku terus ke kedai game yang Eijam cakap hari tu. Tapi aku dah rayau hampir 90% bandar Rawang tu! tak jumpa pun CD game tu...
Eijam tipu aku ke?..sebab bila aku tanya apek kat situ,dia kata kedai tuh dah pindah ke Klang.
mak aii..selepas hampir 1 jam setengah berjalan,aku pulang hampa.Mana lah aku nak cari mende alah tu...hm...

Jangan Pandang Belakang...

Haaaaa... apa yang boleh aku katakan tentang filem seram terbaru yang aku tengok ni adalah level keseramannya memang berjaya membuat aku diselubungi ketakutan selepas menontonya.Sama seperti filem Chermin yang aku tonton bersama dgn Elmo sebelum ini.Jarang sekali filem seram tempatan yang berjaya membuatkan aku terbayang2 rupa hantu itu.Aku menonton filem ini untuk tayangan midnight bersama BB dan Amran.Walaupun Amran dah tengok filem ini,tapi dia tetap gagah masuk panggung lagi untuk kali kedua.Penuh jugak panggung semalam.Rata2 penonton adalah melayu.Sewaktu filem dimainkan,sekali sekala kedengaran penonton menjerit kerana tersentak dengan beberapa babak seram yang tiba2 keluar.Amran jgn cakap lah...siap tutup muka sambil kaki naik atas seat!Hahaha.. apa2 pun aku betul2 enjoy filem Jangan Pandang Belakang itu..rasanya akan ada sequel sebab saka tu ditanam sebagai penunggu betul2 di hadapan rumah kampung tu. *Thanks Amran sebab belanja movie utk aku dgn Amir

April 08, 2007

Jadi atau tak?

Hmm... Hari ni Ahad.Yes! aku akan berjumpa dengan BB. Aku pun lupa bila kali terakhir kami berjumpa. Tapi tadi aku dapat sms dari dia. Katannya exam start pukul 2.30pm esok. So dia kata tak payah tidur hotel. Tak best la pulak kan.Kami dah rancang nak jumpa..meluangkan masa bersama. aku rindu dia..rindu sangat2..

April 07, 2007

Permulaan baru

Anda tidak tersilap blog kerana ini sememangnya MiLOtales. Cuma aku terpaksa mula menaip blog ini semula setelah ianya "hilang" secara tiba-tiba daripada akaun Google aku. Mungkin sebab aku terlupa untuk sign out atau mungkin digodam? Yang best tuh,blog peribadi aku www.haieahmad.blogspot.com turut sama dilenyapkan dari dunia maya ini...dumb ass!